Delen

Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Eén- of tweecomponentenlijm

Wat is het verschil? Wanneer past u welke lijm toe?

Eén van de belangrijke stappen in het lijmproces is de keuze van de lijm. Wordt het een één- of een tweecomponentenlijm? In dit blog vertellen we u er meer over.

Wat is het verschil?

Er is een groot verschil tussen een één- en een tweecomponentenlijm. Dit verschil heeft te maken met de chemische reactie, verwerkings- en uithardingstijd van de lijm. 
Een ééncomponentenlijm droogt meestal door luchtvochtigheid. Deze luchtvochtigheid functioneert als het ware als de tweede component. De uitharding van een tweecomponentenlijm gebeurt doordat de twee componenten van de lijm zelf met elkaar reageren. Dit vindt plaats door beide componenten met elkaar te mengen. Tweecomponentenlijmen harden altijd chemisch uit. Bij een ééncomponentenlijm kan de uitharding ook fysisch plaatsvinden. In een volgend blog komen we uitgebreid terug op de verschillende uithardingsmechanismen.

Wanneer past u welke lijm toe?

Eéncomponentenlijmen zijn niet-structurele lijmen. Daardoor zijn ze minder sterk en kunnen ze minder kracht doorgeven. Voorbeelden van dit soort lijmen zijn hotmelt- en contactlijmen. Als u deze lijmen verwarmt, verliezen ze hun cohesie. 
Over cohesie hebben we een apart blog geschreven: Cohesie, adhesie en benatting.
Tweecomponentenlijmen zijn over het algemeen structurele lijmen. Daardoor kunt u deze beter gebruiken als u grote krachten verwacht of andere extreme belastingen. Deze gemengde lijmen hebben na uitharding een andere samenstelling gekregen en kunnen nu blijvend hun functie vervullen onder hogere belastingen.

niet structurele lijmverbinding
niet structurele lijmverbinding
structurele lijmverbinding
structurele lijmverbinding

Lijmlaagdikte

Een ééncomponentenlijm moet u in dikkere lagen aanbrengen. Deze lijm is flexibeler. Daardoor vangt deze lijm makkelijker uitzettingsverschillen van materialen of trillingen op. 
Bij een tweecomponentenlijm is het belangrijk om een dunne laag aan te brengen. Zo’n dunne laag kan de krachten die worden uitgeoefend op het materiaal goed doorgeven. Lijmlaagdikten tot 0,5 mm zijn ideaal voor structurele verlijmingen.

Samenvatting

Eén- of tweecomponentenlijm? Als u een lijm kiest, is het erg belangrijk dat u weet welke krachten er mogelijk op de lijmverbinding en/of het materiaal worden uitgeoefend. Dat bepaalt of u een één- of tweecomponentenlijm moet kiezen. Maar ook van belang is hoe flexibel de lijm moet zijn. Ook dat is bepalend voor uw keuze

Wilt u onze andere artikelen lezen over lijmen en lijmtechnieken, zie daarvoor onze vorige blogs

Wil je weten hoe lijm en lijmtechnieken uw bedrijf kunnen helpen? En hoe wij de vakmensen gereed maken voor de toekomst? Neem dan contact met ons op! Hier vindt u ons cursus aanbod.

Deel dit bericht

Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Geef een antwoord

*Uw email adres wordt niet gepubliceerd!