Delen

Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Lijmen van aluminium op aluminium

Waarom je aluminium beter kunt lijmen dan lassen.

Als je werkt met aluminium en lassen is geen optie, dan kun je ook lijmen. Dit is zelfs een heel goed alternatief. De eigenschappen van aluminium zijn namelijk erg voordelig voor lijmen. De oxidehuid van aluminium is bijvoorbeeld een eigenschap waar je enorm voordeel van kunt hebben. Waarom dit het geval is leggen we je in dit artikel graag uit. Daarnaast, wat zijn de andere voordelen van het lijmen van aluminium? Waar moet je op letten als je aluminium gaat lijmen? Wij vertellen het je graag in dit artikel.

Betere eigenschappen van aluminium tijdens en na het verbinden met lijm

Een groot voordeel van het lijmen van aluminium ten opzichte van lassen is, dat je bij lijmen geen warmte in het materiaal brengt. Het gevolg is dat de eigenschappen van het materiaal niet veranderen. Het materiaal behoudt daardoor zijn volle sterkte. Daarnaast voorkomt het lijmen van aluminium ook kleurverschillen. Wanneer je echter last, worden deze kleurverschillen wel veroorzaakt door de warmte. 

Een andere belangrijke eigenschap is dat de spanningsverdeling van een lijmverbinding gelijkmatig is. Dit is in tegenstelling tot een puntlas- of stompe las zoals je in onderstaande afbeelding kan zien. Door te lijmen worden worden de krachten gelijkmatig opgevangen. Tenslotte is een ander groot voordeel van het lijmen van aluminium dat er dunnere materialen gebruikt kunnen worden. Dit geeft de mogelijkheid tot grote gewichtsbesparingen.

Oppervlakte behandeling aluminium; het verwijderen van de oxidehuid

Voordat je aluminium gaat lassen, moet je eerst de oxidehuid verwijderen. Echter, direct nadat je deze hebt verwijderd, begint zich een nieuwe laag te vormen. Bij lassen moet de nieuw gevormde oxidelaag dus weer doorbroken worden. Dit gebeurt door de hitte van het lassen. 

Voor lijmen is de nieuwe oxidehuid echter een perfecte ondergrond om te verbinden. Je hoeft dus geen hitte in te brengen. Dit voorkomt verkleuring, vervorming en verminderde sterkte. Om de oude oxidehuid te verwijderen hoe je alleen het oppervlak schuren. De nieuwe oxidehuid, staat als een honingraat loodrecht op het oppervlak. Deze nieuwe oxidehuid een onderdeel van het aluminiumoppervlak, is gereinigd en schoon. Dit is dus de perfecte ondergrond voor een sterke lijmverbinding. 

Honingraat abstract aluminium
Abstract is dit hoe je je de honingraat kan voorstellen

Oneindig veel mogelijkheden door lijmen van aluminium

De positieve eigenschappen van lijmen voor aluminium maken veel toepassingen mogelijk.  Heb je bijvoorbeeld te maken met poedercoaten? Dan zijn er oplossingen mogelijk met bepaalde lijmsoorten, zoals hittebestendige lijm. Hierdoor hoef je jouw product niet na te behandelen. Of heb je een toepassing waarbij je gewicht wilt besparen? Door te lijmen kun je dus dunner materiaal gebruiken. Je kan ook andere materialen zoals kunststoffen gebruiken. Ook kan je lijm toepassen als isolator of juist als geleider. Verder kun je lijm gebruiken om vibraties en contactgeluid te voorkomen. Het lijmen van aluminium is dus een oplossing met veel voordelen.

Het proces: op de juiste manier lijmen van aluminium

Uit onderzoek blijkt uit dat 90 à 95% van falende lijmverbindingen veroorzaakt wordt door foutieve applicatie. Ofwel, het lijmproces vindt niet op de juiste manier plaats. Echter, de kwaliteit van de lijmverbinding is onlosmakelijk verbonden met het goed uitvoeren van het lijmproces.

Het is voor lijmen bijvoorbeeld belangrijk dat je het oppervlak van het materiaal op de juiste manier schoonmaakt, schuurt en voorbehandelt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor lassen. Voor beide verbindingstechnieken geldt immers dat je de verbinding niet achteraf kan verbeteren, sterker kan maken of herstellen. Gaat er iets mis tijdens het proces en is de verbinding van onvoldoende kwaliteit? Dan rest je niets anders dan opnieuw beginnen. Net als lassen is lijmen dus een speciaal proces. Helaas is dit nog onvoldoende bekend!

Neem als voorbeeld de automotive industrie: vaak wordt remreiniger gebruikt als schoonmaakmiddel. Verontreinigingen verdwijnen hierdoor weliswaar, maar er blijft altijd een residu op het aluminium achter. De lijm wordt vervolgends aangebracht op het laagje residu. Hierdoor hecht de lijm niet goed aan het aluminium zelf. Hierdoor faalt de lijmverbinding. Je moet goed weten welke reiniger je kan toepassen. Daarom is het belangrijk goede kennis over lijmen te vergaren.

Hét centrum voor lijmopleidingen, Adhesive Bonding Center B.V.

Er is dan ook Europese regelgeving op komst waarbij iedereen die met lijm werkt, gediplomeerd moet zijn. Bij ABC leiden we dus mensen op tot EAB-er (European Adhesive Bonder). De opleiding is gericht op vakmensen zoals jij, die vaak of zelfs dagelijks bezig zijn met het lijmproces. Aan het eind van de opleiding doe je examen. Dit wordt afgenomen door het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Het diploma is Europees erkend door het EWF (European Federation for Welding, joining and cutting).

Conclusie: je kan aluminium beter lijmen dan lassen

Kortom, wij geloven dat lijmen naast lassen de belangrijkste verbindingstechniek is voor aluminium. Door het juiste lijmproces en de keuze van de juiste lijm bespaar je kosten en gewicht, terwijl kracht en design worden behouden of zelfs verbeterd. Welke onderneming zegt daar nu nee tegen!

Wil je weten hoe lijm en lijmtechnieken jouw bedrijf kunnen helpen? En hoe wij de vakmensen gereed maken voor de toekomst? Neem dan contact ons op! Hier vindt je ons cursus aanbod.

Deel dit bericht

Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Sandra

    Wat een verhelderende blog! Ziet er goed uit!

Geef een reactie

*Uw email adres wordt niet gepubliceerd!