De nieuwe normen geïmplementeerd

Verder specialiseren, word EAS'er

Wellicht kent u ons als opleider tot EAB-er (European Adhesive Bonder). Sinds kort geven wij ook de opleiding tot European Adhesive Specialist (EAS-er). Wij leiden vakmensen op tot Lijmspecialist met het Europees erkend diploma EWF/NIL 662 EAS. De Lijmspecialist is met het diploma bevoegd om bijvoorbeeld de EAB-er op de werkvloer te begeleiden, kwaliteitsborging en controle op lijmverbindingen te doen, etc. Hij of zij mag ook werkzaamheden uitvoeren die zijn beschreven binnen normen zoals de EN-ISO 21368 (DIN 2304 en DIN 6701 treinenbouw).

adhesives tutorial room
European Adhesive Bonder Adhesive Bonding Center Lelystad

De EAS opleiding in vogelvlucht

Wat houdt een opleiding tot European Adhesive Specialist (EAS) in? Hieronder een kort overzicht. Wilt u meer weten? Meer details vind u op deze pagina.

120 uur in 15 dagen

U arriveert op maandagochtend in week 1 en verlaat het Adhesive Bonding Center op vrijdagmiddag in week 3 na het succesvol behalen van het European Adhesive Specialist examen. Maandag tot en met vrijdag heeft u iedere dag 8 uur les.

22 uur praktijk & 90 uur theorie

Tijdens de opleiding tot EAS-er worden de verschillende aspecten van de lijmtechniek verder uitgediept. Nadat de theorie is besproken, wordt deze door u zelf in de praktijk toegepast. Meer aandacht wordt besteed aan testen en inspectie.

Examinering door het NIL

Elke vrijdag wordt afgesloten met een schriftelijk examen. Tussentijds wordt een praktijkexamen afgenomen. Aan het einde van de opleiding worden de praktijkstukken getest en beoordeeld. Het geheel wordt afgesloten met een mondeling examen. Het examen wordt verzorgd door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), de officiële certificeerder van Nederland.

Het kostenplaatje

Het lesgeld bij ABC bedraagt € 5.175,- exclusief btw. Bij deze prijs is alles inbegrepen, zoals het schriftelijke lesmateriaal, het gebruik van gereedschappen en materialen voor de praktijk, gebruik van i-Pads, lunch, koffie en persoonlijke begeleiding. Alleen het examen ter waarde van € 1.005,- worden apart op de factuur vermeld.

Lessen in Lelystad

De cursus vindt plaats bij ons opleidingscentrum in Lelystad, welke gevestigd is op het industrieterrein Noordersluis. Er is de mogelijkheid gratis te parkeren en we hebben veel ruimte voor zowel praktijk- als theorielessen.

Inhoud van de opleiding

In 3 weken gaan we dieper in op verlijmingen van kunststoffen en metalen, afschuifsterkte en oppervlaktebehandeling, maar ook op de uitharding en lijmlaagdikte van de lijmen. Het praktische deel bestaat uit het maken van lijmproefstukken die op de trekbank getest worden op hun sterkte en de juiste lijmverbinding. U oefent dus regelmatig zelf, zodat u goed voorbereid het examen kan maken.

Waarom een EAS-opleiding

In Duitsland is het al wetgeving: wie met lijm werkt, moet opgeleid zijn. Deze strenge Duitse regelgeving wordt ook in ons eigen land en de rest van Europa binnen korte tijd verwacht en dit heeft grote consequenties voor de Nederlandse verlijmende industrie. De DIN-normeringen die nu van toepassing zijn in Duitsland, worden in Europa omgezet naar ISO-normeringen. In dit geval gaat het om de ISO-21368. Deze wordt aangevuld vanuit de DIN 2304 en 6701 en als leidraad gebruikt om het lijmproces in kaart te brengen en te implementeren in het bedrijfs-kwaliteitssysteem.

U wilt natuurlijk een kwalitatief goed product leveren met goede, sterke lijmverbindingen. Daarnaast kan bij slechte of falende lijmverbindingen uw bedrijf aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgschade. Om de kwaliteit te borgen en het risico op aansprakelijkheid zo veel mogelijk uit te sluiten, is het belangrijk dat verlijmingen gedaan worden door goed opgeleide, gediplomeerde vakmensen. Steeds meer bedrijven zien dit in of zij nu lijm leveren, met lijm werken of de verlijmde producten moeten keuren.

EAB opleiding gevolgd en nu door naar de EAS?

Als uw EAB-opleiding niet langer dan één jaar geleden is voltooid, dan hoeft u de eerste week van de EAS opleiding niet te volgen en stroomt u de tweede week in nadat u een toelatingstoets heeft gemaakt. De prijs voor de EAS-opleiding wordt dan € 3.450,- 

Inschrijven en inschrijvingseisen

Tot slot de inschrijvingseisen voor deelname aan de opleiding tot European Adhesive Specialist. Deze  worden vastgesteld door de examinerende partij, het Nederlands Instituut voor Lastechnieken.
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot European Adhesive Specialist bij het Adhesive Bonding Center moet de deelnemer:

  • In het bezit zijn van minimaal diploma MBO niveau 4 (of hoger) in een technische richting. Of
  • Een EAB diploma hebben behaald en daarnaast met goed gevolg een toelatingsexamen hebben afgelegd. Of
  • De toelating ter beoordeling aan de examencommissie voorleggen waarbij een MBO diploma behaald is en er bovendien sprake is van voldoende ervaring op het gebied van de lijmtechniek.

Twijfelt u of u hieraan kan voldoen? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u hier graag over!

Interesse? Lees hier meer

De Cursus Agenda

Direct zien wanneer de volgende cursus begint? Op deze pagina vindt u welke cursussen tot nu toe gepland staan.

Meer over de EAS opleiding

Wilt u meer te weten komen over de EAS-opleiding bij het Adhesive Bonding Center? De details over de cursus vindt u op deze pagina. 

Stel u vragen

Heeft u nog vragen over de opleiding tot European Adhesive Specialist?
Wij helpen u graag verder in een vrijblijvend gesprek.