Delen

Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Oppervlaktebehandeling van het lijmoppervlak

Wat is de beste oppervlaktebehandeling van het lijmoppervlak?

Een belangrijk onderdeel van het lijmproces is de juiste oppervlaktebehandeling van het lijmoppervlak. Daarom geven we jou in dit blog uitleg over hoe je deze oppervlaktebehandeling moet doen zodat het lijmoppervlak klaar is voor gebruik. 

Waarom is de voorbehandeling van het lijmoppervlak zo belangrijk? De reden is dat je met een goede voorbehandeling van het lijmoppervlak zorgt voor de meest ideale omstandigheden voor de lijm om zich te hechten. Hierdoor voorkom je lijmfouten en kan de lijmverbinding zijn maximale sterkte aannemen. Want wat gebeurt er als je niet goed voorbehandelt? Dan bestaat de kans dat de lijm niet gelijkmatig wordt verspreid en dit heeft een negatieve invloed op de sterkte van je verbinding. 

Met betrekking tot oppervlaktebehandeling van het lijmoppervlak zijn er drie stappen:

1. voorbereiding
2. voorbehandeling
3. nabehandeling

Deze drie stappen bespreken we hieronder in detail.

juiste benatting van het lijmoppervlak
Links het lijmoppervlak na juiste behandeling

Oppervlaktebehandeling stap 1 - voorbereiding

De eerste stap is controleren of de te lijmen onderdelen goed passen. Dit heet pasklaar maken. Daarna zorg je ervoor dat de te lijmen onderdelen goed schoon zijn en vervolgens ga je de onderdelen met het juiste middel ontvetten. Hierbij is het belangrijk dat je het juiste reinigingsmiddel kiest.  Dit hangt af van de soort verontreiniging en het soort materiaal. We hebben hier al een artikel over geschreven, deze vind je hier: “Reinigen en ontvetten van lijmoppervlakken”.

Oppervlaktebehandeling stap 2 - voorbehandeling

Je kunt kiezen uit drie methoden van voorbehandeling. Welke je kiest hangt af van de te verlijmen materialen. Hieronder lichten we de drie methoden toe. Deze drie methoden zijn: 

1. mechanisch
2. chemisch
3. fysisch

Mechanische voorbehandeling van het lijmoppervlak
Mechanisch voorbehandelen bestaat onder andere uit schuren en stralen, waarmee je de oxidehuid weghaalt en de lijm direct aanbrengt op het lijmoppervlak. Door deze methode wordt het contact tussen lijm en lijmoppervlak vergroot waardoor je een betere hechting (adhesie) van de lijm krijgt. In ons artikel “Aluminium lijmen i.p.v. lassen” lees je hier meer over.

Chemische voorbehandeling van het lijmoppervlak 
Chemisch voorbehandelen bestaat onder andere uit etsen, beitsen en anodiseren. Hierdoor verander je de structuur van het lijmoppervlak waarmee je ervoor zorgt dat de juiste oppervlaktespanning ontstaat. Hiermee bereik je een goede hechting (adhesie) van de lijm.

Fysische voorbehandeling van het lijmoppervlak 
Fysisch voorbehandelen bestaat onder andere uit een plasma- of vlambehandeling. Je kunt het lijmoppervlak ook met een blauwe-vlambehandeling bewerken. Deze laatste methode is echter minder nauwkeurig, tenzij machinaal bewerkt. Fysisch voorbehandelen gebruik je vooral bij kunststoffen. Hierdoor neemt de ‘benatting’ van het lijmoppervlak sterk toe en zorg je voor een betere hechting (adhesie) van de lijm.

Oppervlaktebehandeling stap 3 - nabehandeling

De laatste stap in deze reeks is de nabehandeling van het lijmoppervlak. Het is belangrijk dat de materialen op de juiste temperatuur komen. Dit heet acclimatisering. Ook het op de juiste manier drogen van de te lijmen onderdelen is van belang. Dit geldt tevens voor de aangebrachte primer of hechtverbeteraar. 

Samenvatting oppervlaktebehandeling van het lijmoppervlak

Hierboven heb je gelezen hoe je het lijmoppervlak moet behandelen om te zorgen voor een goede hechting van de lijm. Het begint met een goede voorbereiding, gevolgd door voorbehandeling van het lijmoppervlak en een eventuele nabehandeling. Je ziet dat bij verschillende soorten materiaal verschillende behandelmethoden nodig zijn. Nogmaals: een juiste oppervlaktebehandeling van het lijmoppervlak is heel erg belangrijk.

Blijf ons volgen en leer meer over lijmen en lijmtechnieken. Zie ook ons andere artikel over Aluminium lijmen i.p.v. lassen en de specifieke oppervlaktebehandeling die daarin wordt beschreven. Wil je weten hoe lijm en lijmtechnieken jouw bedrijf kunnen helpen? En hoe wij de vakmensen gereed maken voor de toekomst? Neem dan contact ons op! Hier vind je ons cursus aanbod.

Deel dit bericht

Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Geef een reactie

*Uw email adres wordt niet gepubliceerd!