Delen

Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Reinigen en ontvetten van het lijmoppervlak

Waarom je het lijmoppervlak moet reinigen en ontvetten voordat je gaat lijmen.

In dit artikel leggen we je uit hoe je een lijmoppervlak reinigt en ontvet.  We vertellen je wat de juiste manier is en wat de juiste volgorde is. Daarnaast leggen we uit welke bewerkingen belangrijk zijn om een goede spreiding van de lijm te krijgen op het lijmoppervlak. Het op de juiste manier reinigen en ontvetten van het lijmoppervlak is een belangrijk deel van jouw lijmkennis.

De volgorde van reinigen

Als je de juiste lijm hebt gekozen, is het erg belangrijk dat je ook op de juiste manier te werk gaat. Daarom volgt hier een uitleg over hoe je moet werken. Eerst maak je alles pasklaar. Dit betekent dat je nog geen lijm gebruikt. Daarna maak je het lijmoppervlak goed schoon: reinigen en ontvetten. Hierbij maakt het niet uit of je metaal, kunststof of een ander materiaal gaat verlijmen.

Het is belangrijk dat je al het vuil er eerst af haalt. Dus, je gaat niet eerst schuren, want dan komt het vuil in het materiaal. Je start met reinigen en ontvetten van het lijmoppervlak. Soms moet je nog schuren. Dit is echter niet altijd nodig. Na het schuren moet je echter de lijmoppervlakken nog een keer reinigen en ontvetten. Door het reinigen en ontvetten van het lijmoppervlak zorg je ervoor dat het te verlijmen oppervlak zuiver schoon is. Hierdoor zorg je voor een goede verspreiding van de lijm op het oppervlak. Dit wordt ook wel een juiste ‘benatting’ van het lijmoppervlak genoemd.

Het is belangrijk dat je het lijmoppervlak vrij maakt van alle verontreinigingen. Deze verontreinigingen kunnen bestaan uit oliën, vetten en los vuil. Hoeveel je moet reinigen en ontvetten, hangt af van de mate van verontreiniging van de te verlijmen oppervlakken. Daarnaast is het belangrijk dat je het juiste reinigingsmiddel gebruikt.

Een van de oppervlaktebehandelingen is schuren
Oppervlakte behandeling

Effectieve reinigingsmiddelen

Effectieve reinigingsmiddelen hebben de volgende eigenschappen:

  • Een lage oppervlaktespanning (oneffenheden en kieren worden doordrongen)
  • Een lage viscositeit (hoge kruipeigenschappen waardoor alles goed wordt doordrenkt)
  • Een hoog soortelijk gewicht (lichtere materialen kunnen gemakkelijk worden verplaatst)
  • De mogelijkheid het vuil volledig op te lossen of juist niet; in het eerste geval wordt het vuil verdund, in het tweede geval kun je het makkelijk verwijderen
Lage of hoge oppervlaktespanning
Lage of hoge oppervlaktespanning

Het reinigingsproces zelf

Je begint met het reinigen en ontvetten van het lijmoppervlak. Hierbij zul je merken dat één keer reinigen en ontvetten niet altijd voldoende is. Het lijmoppervlak is niet altijd direct schoon genoeg. Dan heb je te maken met een bewerkingsreeks. Je moet het proces herhalen. Het is erg belangrijk dat je de juiste reinigingsgraad bereikt. Hierbij speelt natuurlijk ook een rol hoe vuil het lijmoppervlak is dat je gaat reinigen en ontvetten.

Verschillende methoden van reinigen en ontvetten

Reinigen en ontvetten van het lijmoppervlak doe je bijvoorbeeld door:

  • borstelen/of sproeien en/of afwrijven met een vochtig doek (biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel of zeepoplossing);
  • dompelen in een alkalisch afkook ontvetting bad en daarna zo nodig elektrolytische ontvetting in een alkalisch bad;
  • spoelen in leidingwateren demi-water en drogen;
  • het gebruik van een combinatie van deze methoden;
Voor het ontvetten van lijmoppervlakken zijn de meest gebruikte middelen de volgende: Aceton, alcohol, mek, etc. Het is belangrijk dat je geen oliehoudende producten gebruikt zoals wasbenzine en thinner. Kleinere oppervlakken kun je het beste reinigen en ontvetten met een met iso propyl alcohol (IPA) bevochtigde doek. Daarna moet je het na wrijven met een schone droge doek.
Reinigen en ontvetten van het lijmoppervlak
De juiste ontvetter voor het juiste materiaal

Zorg er hierbij voor dat je altijd de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM`S) gebruikt. Denk hierbij aan handschoenen die geschikt zijn voor het gebruikte reinigings- en ontvettingsmiddel, een veiligheidsbril en eventueel een mondkapje. Zie ook onze andere blog over het lijmen van aluminium op aluminium en die specifieke oppervlaktebehandeling.

Conclusie: reinigen in de goede volgorde

In dit artikel hebben we je uitgelegd hoe belangrijk een schoon lijmoppervlak is. Met het reinigen en ontvetten van het lijmoppervlak zorg je voor een goede spreiding van de lijm.  Hierdoor krijg je de juiste ‘benatting’ van het lijmoppervlak waardoor een goede hechting ontstaat tussen lijm en lijmoppervlak. De volgorde is belangrijk: eerst reinigen en ontvetten, daarna ga je aan de slag met andere oppervlakte behandelingen zoals borstelen of sproeien. Tenslotte, let op dat je het juiste reinigingsmiddel selecteert, ieder product heeft namelijk andere eigenschappen.

Wil je weten hoe lijm en lijmtechnieken jouw bedrijf kunnen helpen? En hoe wij de vakmensen gereed maken voor de toekomst? Neem dan contact ons op! Hier vindt je ons cursus aanbod.

Deel dit bericht

Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Geef een antwoord

*Uw email adres wordt niet gepubliceerd!