Delen

Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Voor- en nadelen van lijmen

Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van traditionele verbindingstechnieken?

Welke afwegingen moet u maken om te lijmen in plaats van gebruik te maken van een traditionele verbindingstechniek? Is een lijmverbinding wel gelijkwaardig aan een las- of boutverbinding? Kortom wat zijn de voordelen? En zijn er wellicht ook nadelen? In dit artikel geven we u enkele handvatten om de juiste afwegingen te maken.

Belangrijke zaken die u bij uw beslissing kunt betrekken zijn: technische uitvoerbaarheid, vormgeving en economische aspecten. We hebben enkele zaken hieronder toegelicht:

Waarom lijmen?

Het is niet altijd mogelijk om een las-,  bout- of andere verbinding te maken. Bijvoorbeeld bij ontploffingsgevaar of als door lassen vervorming van het materiaal ontstaat. Lijmen is dan een prima alternatief.

Is lijm altijd toepasbaar?

Lijm is niet altijd toepasbaar, maar met de huidige technieken en soorten lijmen is er steeds meer mogelijk. Inmiddels kunnen veel kunststoffen maar ook gecoate metalen gelijmd worden, zoals in de automobielbranche waar kunststof bumpers of het chassis verlijmd worden.

Wat zijn de technische voordelen?

Een lijmverbinding is een “ononderbroken” verbinding. Daardoor zorgt een lijmverbinding voor een gelijkmatige verdeling van de krachten over het lijmoppervlak (omdat het gehele oppervlak wordt gebruikt voor het overbrengen van die krachten). Verder is het mogelijk om met lijm een verbinding te maken tussen ongelijksoortige materialen zoals kunststof en metaal. Ook heeft lijm een scheidende functie bijvoorbeeld bij het voorkomen van contactcorrosie, maar het kan ook een elektrische of thermische scheiding maken of zelfs warmte of koude geleiden zoals bij koelinstallaties.
Bovendien is het mogelijk met lijm een dempende functie te creëren bijvoorbeeld om trillingen op te vangen.

Wat zijn de esthetische voordelen?

Lijmverbindingen zijn vaak onzichtbaar en kunnen zelfs zeer dunne (plaat)materialen verbinden. Ook kleine (micro) onderdelen zijn te verlijmen zoals in de elektronica industrie. Verder geeft lijmen meer vrijheid in ontwerpmogelijkheden. Dit voordeel wordt vaak vergeten als een nieuw product ontwikkeld wordt. Daarnaast kan gewicht bespaard worden wat bijvoorbeeld van belang is in de vliegtuigindustrie. Op een aantal plaatsen kunnen klinknagels vervangen worden door lijm.

Wat zijn de economische voordelen?

Geld speelt nog altijd een belangrijke rol in het ontwikkelen van een nieuw product. Het is soms een goede reden het bestaande product te re-designen. Door bijvoorbeeld dunnere platen te gebruiken (die niet gelast kunnen worden) wordt zowel gewicht als geld bespaard. Er hoeft  minder materiaal ingekocht te worden. Geld wordt ook bespaard door efficiënter te werken, bijvoorbeeld door processtappen te verbeteren. Hierdoor optimaliseren de montagetijden. Kortom door te lijmen worden uitvalpercentages lager en montagetijden korter en dus kosten en arbeidsuren verminderd. Door de vullende eigenschappen van lijm kunnen bovendien maattoleranties worden opgevangen.

Zijn er dan alleen maar voordelen? Nee natuurlijk niet.

Wat zijn de nadelen? Hieronder een korte opsomming:

  • De verkregen hechting is achteraf lastig, niet-destructief, te controleren;
  • Over het algemeen zijn lijmverbindingen moeilijk demonteerbaar;
  • Er moet een droog- of uithardingstijd in acht worden genomen;
  • De sterkte van de lijmverbinding, als constructie-element, is vooraf lastig te berekenen. Deze moet dus altijd eerst worden getest;
  • Thermische belastbaarheid is beperkt. Tegenwoordig zijn er wel lijmen die hoge temperaturen kunnen hebben zoals voor het poedercoatproces.
  • Lijmverbindingen zijn minder duurzaam bij bepaalde omstandigheden zoals UV-stralen en vocht.
weersinvloeden

Conclusie:

Het is belangrijk vooraf te bepalen welke materialen u gaat lijmen, hoe de vorm van uw product eruit moet zien, hoeveel budget er is en waaraan een lijmverbinding moet voldoen. Aan welke belastingen wordt de verbinding blootgesteld,  fysisch en chemisch.  Ook is het belangrijk dat u onderzoekt hoe  de voorbehandeling van deze materialen moet zijn. Hierover kunt u meer lezen in ons artikel Oppervlaktebehandeling van het Lijmoppervlak of een van onze andere artikelen

Wilt u weten hoe lijm en lijmtechnieken uw bedrijf kunnen helpen? En hoe wij de vakmensen gereed maken voor de toekomst? Neem dan contact met ons op! Hier vindt u ons cursus aanbod.

Deel dit bericht

Share on print
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Geef een antwoord

*Uw email adres wordt niet gepubliceerd!